Bobbejaane - Reisverslag uit Waterberg, Namibië van Sanne - WaarBenJij.nu Bobbejaane - Reisverslag uit Waterberg, Namibië van Sanne - WaarBenJij.nu

Bobbejaane

Door: Sanne

Blijf op de hoogte en volg Sanne

23 September 2013 | Namibië, Waterberg

We slapen heerlijk in onze heuse slaapkamer onder het stevige dak. Toen een paar dagen geleden de jonge aapjes 's morgens vroeg over het dak liepen, merkten we dat wel, maar we konden ze van onder af niet meer lanceren met onze voeten, zoals we dat in Ethiopië hebben gedaan.
Hier horen we bavianen in het bos naast onze plek. De dominante mannetjes brullen af en toe en er zijn kleine ruzies die met geschreeuw gepaard gaan. De hond des huises, een border collie, is echter niet gediend van "ongedierte" in onze nabijheid en schiet als een pijl uit de boog vanuit zijn verstopplek het bos in om ze weg te jagen. Daarna wil hij wel graag dat we hem daarvoor de hemel in prijzen.
Bavianen hebben voor de Venda's een aparte positie: in de streek van de Lwamondo heuvel, in het heilige bos waar de koningen werden begraven, worden ze erg gerespecteerd. In het verleden werkten ze als securities voor de mensen die daar woonden: ze maakten kabaal als er vreemden de heuvel op wilden en lieten zware stenen naar beneden rollen. Voor de eigen mensen waren ze vriendelijk. Men is ze er nog altijd dankbaar voor.

We willen een route rijden door de bergen, maar dat gaat over het land van een boer. Op het hek staat dat we hier niet in mogen, en een telefoonnummer om naar toestemming te vragen is er niet. We doen het dan maar niet; het is toch vrij heiig weer, en de charme van deze route is vooral de uitzichten vanaf de berg. Daarvoor in de plaats gaan we bij het restaurantje in de stad waar we internetverbinding hebben, een kop warme chocolademelk drinken en even informeren hoe het met het thuisfront gaat.

De rest van de dag rommelen we wat bij ons kamp. We leren een paar prachtige Afrikaanse woorden: typex is flaterwater, een bikini is een melk en koekie doekie, een samosa is een koeliekoekie, een milkshake is een melkskommel, en een perforator is een papiervampier. Ik heb een geluidsopname van een mop die een Surinaamse man vertelt, en dat wordt door de Afrikaanse jongen in de kroeg gemakkelijk verstaan.
Inmiddels dragen we lange broeken en truien, want er zit een weersverandering in de lucht. Het is geen straf om vroeg in de slaapzak te kruipen. De wind steekt op en in de nacht begint het te regenen. We hebben elkaars warmte nodig voor een goede nachtrust.

Sanne

Tim en ik zijn regelmatig samen op pad. Als piloot is hij in erg veel landen geweest, en is voor mij een onverstoorbare rots in de branding. Laat zich nooit van stuk brengen door tegenvallers; ziet daar in tegendeel een uitdaging in om weer een creatieve oplossing te kunnen verzinnen. Zijn twee rechterhanden en zijn eeuwige zakmes zijn daarbij zijn trouwe hulpmiddelen. Ik ben (net niet geboren maar wel) getogen in Suriname,en kom nu met Tim in gebieden die mij het "thuisgevoel" weer geven. Misschien komt het door mijn tropenjaren dat ik mezelf ook niet snel gek laat maken en rustig kan wachten op de dingen die komen gaan. Ik ben in het dagelijks leven bekkenfysiotherapeut. We hebben samen 5 kinderen thuis, in leeftijd varierend tussen 10 en 20. Ze zijn wel wat jaloers op onze reizen en we krijgen regelmatig op ons kop omdat we er tijdens een verjaardag niet fysiek zijn. Aan de andere kant zijn ze zelf inmiddels ook al aan het dromen over de reizen die ze willen maken..

Actief sinds 01 Juli 2008